F O D E R - V A N D:
Chia - et magisk frø,
med speciel foderværdi for fugle.
En artikel hentet med tilladelse fra Orlux home-page.
Af: Dr. G. Werquin
Chia (Salvia hispanica L.) er et lille ovalt lysebrunt frø (længde 2 mm), der oprindeligt kommer fra Mexico og hvis specielle sammensætning og konditionsfremmende egenskaber allerede var opdaget og kendt af Aztekerne og indianerne for århundreder siden. I århundreder var det nærende Chiafrø det grundlæggende næringsmiddel for urbefolkningen i det sydvestlige Amerika.
I dag beviser videnskabelige studier, at Chia indeholder mange interessante næringsstoffer, så dette magiske frø, på nuværende tidspunkt, i vor verden af ernæring er blevet genopdaget, og rasende hurtigt vinder popularitet, og ligeledes i næringsmidler til mennesker og dyr. Chia bliver i dag tilbudt til kommercielle formål i Mexico, Argentina, Bolivia, Columbia og Peru.
Sammensætningen i det slimdannende Chia ligner meget det som findes i Hør- og Loppefrø. Men i modsætning til hør indeholder Chia først og fremmest ikke skadelige næringsstoffer, og som begrænser anvendelsen af det ikke varmebehandlede hør. De skadelige næringsstoffer er cyanogene Glucoside eller Linatin, og som forhindrer virkningen af vitamin B6 (Vitamin-B6-Atagonisten). Desuden har Chia en meget bedre smag end hørfrø og fuglene tager det derfor bedre.
Chia indeholder ikke mindre end 23% flere umættede fedtsyrer, og af hvilke ikke mindre end 18% består af linolensyre, og er dermed det frø med det højeste indhold af Omega-3-fedtsyre i planteverdenen. Omega-3-fedtsyre er essentielle fedtsyrer, som for mennesker og dyr er livsnødvendige, og som bl.a. indeholder modstandskraft mod sygdomme og virker hæmmende imod betændelse. Desuden er Chia-olie rig på naturlige antioxidanter, bl.a. Chlorogensyre og Koffeinsyre. Chia-olie har derfor en stærk antioxidativ virkning og forhindrer oxidation (at blive sur) af fedt. Dette forklarer grunden til at Omega-3-fedtsyrer tilsat i form af Chia er særlig stabil og kan opbevares i længere tid.
Chia hører, ligesom Hør- og Loppefrø, til de slimdannende frø. Disse frø er i princippet rig på Mucopolysaccharider og er en fremragende kilde for opløselige og for ikke opløselige næringsstoffer. Det er disse opløselige Mucopolysaccharider, der på overfladen af frøet danner slim ved kontakt med vand. Hvis man kommer en håndfuld Chia frø i et glas med vand, vil glasset i løbet af få minutter blive fyldt med en pektinagtig slim. Disse slimhinder har en positiv virkning på fordøjelsessystemet. De har frem for alt en stor vandbindende virkning (de binder deres egen vægt 12 gange til vand), således at de ved forstyrrelser i fordøjelsen hurtigt forbedrer kvalitet og konsistens af ekskrementer. Disse Mucopolysaccharider opbygger også en slags slimhinde på tarmvæggen, således at de sygdomsfremkaldende bakterier påfører mindre skade, og genopbygningen af tarmens slimhinde efter en tarminfektion sker hurtigere.
Desuden er Chia en god kilde til værdifulde æggehvidestoffer med en fremragende sammensætning af aminosyrer. Derudover er Chia rig på mineralstoffer (bl.a. 0,65% calcium, en væsentlig højere værdi end andre frø) og derfor er dette magiske frø Chia en fremragende bestanddel i den værdifulde frøblanding Prestige Premium til fugle.
Vi takker Versela Laga - Orlux for at måtte bringe denne artikel her.
Dansk oversættelse: Poul Erik R. Nielsen
Link til Versela Laga - Orlux: http://www.orlux.be
Tilbage |